Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

(...Iatros Atechnos - Doctor Quack...)


Ἰατρὸς ἦν ἄτεχνος. Οὗτος ἀρρώστῳ παρακολουθῶν, πάντων ἰατρῶν λεγόντων αὐτῷ μὴ κινδυνεύειν, ἀλλὰ χρονίσειν ἐν τῇ νόσῳ, οὗτος μόνος ἔφη αὐτῷ πάντα τὰ αὑτοῦ ἑτοιμάσαι˙ «τὴν αὔριον γὰρ οὐχ ὑπερβήσῃ». Ταῦτα εἰπὼν ὑπεχώρησε. Μετὰ χρόνον δ' ὕστερον ἀναστὰς ὁ νοσῶν προῆλθεν ὠχρὸς καὶ μόλις βαίνων. Ὁ δὲ ἰατρὸς συναντήσας αὐτῷ «χαῖρε», ἔφη, «πῶς ἔχουσιν οἱ κάτω;» Κἀκεῖνος εἶπεν: «Ἠρεμοῦσι πιόντες τὸ τῆς λήθης ὕδωρ. Πρὸ ὀλίγου δὲ ὁ Θάνατος καὶ ὁ ᾍδης δεινὸν ἠπείλουν τοὺς ἰατροὺς πάντας, ὅτι τοὺς νοσοῦντας οὐκ ἐῶσιν ἀποθνῄσκειν, καὶ κατεγράφον πάντας. Ἔμελλον δὲ καὶ σὲ γράψαι, ἀλλ’ ἐγὼ προσπεσὼν ἐξωμοσάμην μὴ ἀληθῆ ἰατρὸν εἶναί σε, ἀλλὰ μάτην διεβλήθης. Ὅτι τοὺς ἀπαιδεύτους καὶ ἀμαθεῖς καὶ κομψολόγους ἰατροὺς ὁ παρῶν μῦθος ἐλέγχει καὶ στηλιτεύει.


1.Ο Φικιώρης μπήκε στο βίντεο για την αμφιλεγόμενη οζονοθεραπεία δια πάσαν νόσον και μαλακίαν, όπως την παρουσιάζει. Αν εξαιρέσεις όμως αυτό, ο Ανδρέας επικοινωνιακά  συνιστά ένα πρότυπο  μελέτης για την εκλαϊκευση και μετάδοση της Ιατρικής.  Ως τηλε-άνθρωπο έξω καρδιά, διασκεδαστή, φυσικά τον προτιμώ απ' τον ψυχωσικό Βιεννέζο στοχαστή.

2. Ο Φρόυδας γιατί όσα έχει πει για όνειρα,συμπλέγματα δεν έχουν ως τώρα αποδειχτεί επιστημονικά πως ισχύουν για όλους. Ενδεχομένως ισχύουν για κάποιους. Για τον ίδιο τον Φρούδα οπωσδήποτε. Άλλωστε τώρα πια αξία έχει η ψυχανάλυση του ίδιου. Καταλυτικό ρόλο έπαιξε κατα τη γνώμη μου η ιουδαϊκή πατρική παράδοση. Δεν μπόρεσε ποτέ του να ξεπεράσει το μισογυνισμό της. Όταν τον ρωτούσαν γι' αυτές, έλεγε : ρωτήστε τους ποιητές! (συχνό ρητό του Μίμη) που σημαίνει ρωτήστε τους ερμηνευτές του παραλόγου. Της γυναίκας η καρδιά είναι μια άβυσσος, όπως λέει και έτερο μισογυνικό άσμα. Dod δεν είναι τυχαία η Horror Vacui διασκευή που 'κανα τότε στο τραγούδι. Εμείς οι άντρες σου λέει, είμαστε απλοί, είμαστε άνθρωποι βασικά, γιατί η γυναίκα άργησε να περάσει σε αυτό το στάδιο από το res-πράγμα που την είχε ορίσει η ιστορία. 

Όταν είχα φτιάξει αυτό το βίντεο για τις γυναίκες που αναζητούν τον πρίγκηπα Περσέα, περιδιάβαζα το youtube για Λατινικά και βρήκα αυτήν την ενδιαφέρουσα ομιλία του Παπαγγελή. Εκεί έκπληκτος άκουσα πως ο Φρόυντ δεν πήγε ποτέ του στη Ρώμη, γιατί τη θεωρούσε ιστορικό αντίπαλο της σημιτικής Καρχηδόνας. Ξαναδιαβάζω πριν λίγο το Dream του Ανδρουλάκη και διαπιστώνω ότι τρεις ήταν οι εφηβικές εμμονές του (Αννίβας, Μωυσής, Λασάλ) Αν οι στοχαστές είναι υποτίθεται οικουμενικοί, δεν μπορώ να κρύψω την απορία μου.


3.Ενδεχομένως από όσα είπε κάποια να ισχύουν, σίγουρα είναι μια απόπειρα ερμηνείας του  εσωτερικού κόσμου (φιλοσοφία), αυτό όμως που τα κανε χειρότερα τα πράγματα για το γιατρό, ήταν πως ο Φρουδισμός διαδόθηκε στον εικοστό αιώνα τον αιώνα των Tσιτάτων και της Iδεολογίας. Απέκτησε οπαδούς και εχθρούς, αρκετούς έφηβους παπαγάλους, που είδαν όπως ο Φικιώρης στην οζονοθεραπεία, μια πανάκεια δια πάσαν νόσον και αϋπνία.
Είπα για το Dream του Ανδρουλάκη.  Αν θέλετε να δείτε πώς σκεφτόταν ο διανοούμενος τον εικοστό αιώνα. Μόνο γι' αυτό το λόγο το προτείνω. Αρχίζει έτσι: ε γερο-Εικοστέ Αιώνα, γειά σου! οι ταξιδευτές σ' αποχαιρετούν. Σ' ευγνωμονούν. Εσύ τους προφύλαξες από κάθε μικρή επιτυχία. Δεν εξάντλησαν τις δυνάμεις τους για καμιά μικρή νίκη. Τις διαφυλάξανε για το ταξίδι. Όπως κι εσύ, γέρο-Αιώνα, στο ναυαγισμό ανακαλύψαν το δικό τους θρίαμβο. Και εσύ τί είσαι; Ένας ναυαγός. Ήρθες ως Μέγας  Παν, φεύγεις ως Μέγιστος Τίποτα. Γεννήθηκες με την ελπίδα, πεθαίνεις στην αμφιβολία. Τότε με ιδανικά, τώρα με μηδενικά.  Αχ αυτά τα μηδενικά θα κρατήσω, και επειδή σ' αριθμούς γυρίζω, ακούω "Αρβανιτάκη, Τη Zωή μου Mηδενίζω"! :-) Slow-Motion Generation!

4. Τα περασμένα εκατόχρονα δεν ήταν ο αιώνας της Ψυχανάλυσης, όπως θα ήθελε να πιστεύει κάποιος οπαδός της. Ήταν ο αιώνας της Φυσικής. Και ο Εικοστός Πρώτος, της Ιατρικής. Αυτά που μ' αρρωσταίνουν ή αρέσουν σε μένα, μπορεί να μην αφορούν εσένα. Τώρα ανατέλλει η Εξατομικευμένη Ιατρική



5.Κλείνω με τους δυό γιατρούς. Ο α-πειρος ο Φρούδας ήταν και A-TECHNOS, γιατί στην εποχή  του ,η τεχνολογία δεν είχε προχωρήσει αλλά το κυριότερο, έκανε Ψυχανάλυση, Κα-τα-τε-μα-χι-σμό αλλά όχι ΨΥΧΟΣΥΝΘΕΣΗ. Και θα τελειωσω με τον showman  ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟ Φικιώρη που μας ανεβάζει ψυχολογικά, και σπάει τους κουραμπιέδες όπως στα μάρμαρα κλείνω με την Γαρμπή  γιατί στις Φρούδες Λεπίδες δίνουμε δυό μούντζες ονειρικές και λέμε  ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ του Χ-όλου Ερμηνευτές! 

14 σχόλια:

MelidonisM είπε...

Άν πάρεις από μια γυναίκα
τον Άγιο Βαλεντίνο,
και άπιστη την αφήσεις,
σαν μικρού παιδιού ψυχή,
μόνη στην ύλη,
πιστεύει ξανά
τον Άγιο Βασίλη! :-)

dodo είπε...

Δεν μπορείς να δείς τον Freud αποκομμένο από το κοινωνικό του περιβάλλον και την εποχή του.

Το ίδιο ισχύει και γιά τα διάφορα στάδια που πέρασε και περνά το φεμινιστικό κίνημα.

MelidonisM είπε...

Καλή σου Μέρα. :-)

1.Δεν μπορείς όμως
και να μην γκρεμίσεις είδωλα
μιας άλλης εποχής
αταίριαστα στο τώρα.

Τω καιρώ εκείνω
μπορεί να είχε νόημα Εκείνος.
Ίσως και τώρα για κάποια "χώρα".
αλλά όχι και για όλους να τρέχει
η ανηφόρα. :-)

Το Φρούδα θα τον ξαναπιάσω
γιατί μεγάλωσα και εγώ
σε ένα παρόμοιο περιβάλλον παιδικό.
Σαν να μου μιλά κάποιος γνωστός.

2.Δε με νοιάζουν τα εξανθήματα του κινήματος, αλλά οι εσωτερικές του πληγές.

Άστρια είπε...

freud-feminism; θα λέγαμε ότι η παρτίδα συνεχίζεται ακόμα, ή και ότι μάλιστα, αντίθετα σε κάθε κανονισμό, έχουν αλλάξει οι όροι του παιχνιδιού κατά την διάρκειά του;

Τί; τελείωσε η παρτίδα; είπαν τα λευκά "ρουά ματ";
μα ..ποιός έπαιζε με αυτά;;;
ούτε ο freud ούτε ο feminism ίσως..

MelidonisM είπε...

Για το εξωτερικό θα λες,
γιατί στην Ελλάδα πέρα από
τα ψυθιρίσματα του Ανδρουλάκη,
δεν έχω ακούσει καλό σκάκι.

Τα ελλαδικά βέλη προέρχονται
κυρίως απ' τη Θρησκεία,
αντε και από την Αριστερά
ή την Αναρχία.

Εδώ δεν πρόκειται να παιχτεί
τέτοιο σκάκι, μείνε ήσυχη.

Άκου το γαλλικό,
να παίρνουμε ρυθμό :-)

MelidonisM είπε...

"Εξετάζοντας, μέσα από δεκάδες πηγές, τις οικογενειακές, φιλικές, ερωτικές και επιστημονικές σχέσεις του Φρόιντ, τον αποκαλεί θλιβερό, απατεώνα, ψεύτη, φαλλοκράτη, μισογύνη, ομοφοβικό, συντηρητικό άνθρωπο που κατάφερε να μεταμορφώσει τον εγωκεντρικό και νάρκισσο εαυτό του σε θρύλο".

................................

"Την υπεράσπιση του Φρόιντ στη Γαλλία ανέλαβε, με εκτενή άρθρα της στον Τύπο, η ακαδημαϊκός και ψυχαναλύτρια Ελιζαμπέτ Ρουντινεσκό. Σε κείμενο-ποταμό, που δημοσιεύτηκε στο «Nouvel Observateur», δεν διστάζει να φιλοτεχνήσει ειρωνικά το πορτρέτο του Ονφρέ ως «δημιουργού-θεού, ηδονιστή και αυνανιστή». Με προσβλητικά υπονοούμενα, στα οποία προσδίδει και ψυχαναλυτικές ερμηνείες, αποκαθηλώνει, με τη σειρά της, τον φιλόσοφο ασκώντας συνολική κριτική στο έργο και την προσωπικότητά του".

Ο Φρόιντ πυροδοτεί γαλλικά μίση και πάθη (Ελευθεροτυπία)

MelidonisM είπε...

Και βασικά το σκάκι παίζεται ανάμεσα στο Φρόυντ και την Επιστήμη.
Και είμαστε στις τελευταίες κινήσεις.
Ο 21ος θα το κάνει το ματ, και θα την κλείσει μια για πάντα με αποδείξεις την παρτίδα.

MelidonisM είπε...

Κλείνω με το σκάκι
από την Κρητικιά
που με εννοά,
..............................

"η μασέλα ακριβείας διαμελίζει κάτι σημαντικό από μας

μια άσκηση φυσικής άλυτη

άγρια κληρονομιά της κιβωτού του Αραράτ!

"Λένα Πλάτωνος"


Καληνύχτα μας

Un par de neuronas... είπε...

Για να φτάσει στο επίπεδο ο έρωτας να είναι θεραπεία... πρέπει να περνάει πριν από πολλά βασανιστίρια!!!

Φιλιά!

MelidonisM είπε...

Φιλενάδα, ναι μ' αρέσουν τα βασανιστήρια για να πάρω σωστά πειστήρια, καθαρά για επιστημονικούς λόγους.

Χημεία είναι λεν ο Ερως,
αναζητώ τα αντιδρώντα,
να δω τί επιτέλους ξέρω! :-)

Κυρίες με τη σιωπή σας με νικήσατε,
νικήσατε τις κρύες σκέψεις,
και την νοησιαρχία μου,
δεν είναι σκληρές
φεμινίστριες
οι Ελληνίδες, :-)
είναι ευαίσθητες
και λογικές.

Γι αυτό θα παω με τα νερά σας :-)

Σας δίνω τον
"Μ' αγαπάς κι Η σ' αγαπώ" με τη >>> μαχαιρίτσα της Καρδιάς μου.


ΦιλιΑ Απειρα που λέει και
η Besonica,
έχοντας δώσει
τα περισσότερα
σε όλη την Ευλογόσφαιρα! :-)

Ανώνυμος είπε...

Conseils tres interessants. A quand la suite?

MelidonisM είπε...

Να σαι καλά που πέρασες
σοφά και ανώνυμα :-)

Η επόμενη Συν-Βουλή,
η πιό δύσκολη,
και παίρνω Ανώνυμη Δύναμη.

Φιλιά.

Rodia είπε...

Τι να πούμε, ωρε Μιχάλη;
Το έχω πει ήδη: «Βαλεντίνο, αγάπη μου, μια φορά το χρόνο»! :)

MelidonisM είπε...

:-)

Βασικά του κανα ένα φεμινιστικό σαμποτάζ αυτού του ξενόφερτου παπικού χειμερινού Αγίου, για να προωθήσω
το δικό μας θερινό Άγιο τον Υάκινθο!

όλα για το πάπλωμα
και το παγκάρι,
όπως βλέπεις

και για την υπογραφή

Ερωτικός Καντηλανάφτης! :-)))